Salderingsregeling stopt: Zonneboilersets met heatpipes sneller terugverdiend dan zonnepanelen

De invoering van terugleverkosten en het afbouwen van de salderingsregeling hebben aanzienlijke negatieve gevolgen voor de terugverdientijd van zonnepanelen. Volgens de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie milieucentraal.nl kan de terugverdientijd voor zonnepanelen oplopen tot meer dan 25 jaar. Energievergelijk.nl maakt een uitvoerige analyse van de terugverdientijd die ruim boven de 22 jaar uitkomt .

Is het dan nog verstandig om zonnepanelen aan te schaffen? Nee. Niet zolang de salderingsregeling wordt afgeschaft. In dit artikel lees je alles over de terugverdientijd voor het alternatief: Zonneboilersets met heatpipes.

Samenvatting: zonneboilersets verdienen zich veel sneller terug dan zonnepanelen na de afschaffing van de salderingsregeling.

Scenario (incl. vervangingskosten)Snelst terugverdiendSneller bij €0,25 / KwhSneller bij €0,30 / Kwh
Verwacht: Geen saldering, geen terugleverkosten en 60% vergoedingZonneboilersets3,7 jaar2,3 jaar
Geen saldering, terugleverkosten blijven, volledige vergoedingZonneboilersets10,5 jaar4,6 jaar
Huidig: Met saldering en terugleverkostenZonnepanelen2,1 jaar2,2 jaar

De terugverdientijd is afhankelijk van:

  1. Aanschafprijs inclusief installatie, deze liggen bij zonneboilersets wat hoger
  2. Vervangingskosten. Deze liggen bij zonnepanelen 2x zo hoog
  3. Elektriciteitsprijs, hoe hoger de stroomprijzen, hoe hoger de jaarlijkse besparing en hoe lager de terugverdientijd.
  4. Terugleverkosten (alleen bij zonnepanelen), hoe hoger de terugleverkosten langer het duurt voordat zonnepanelen zich terugverdienen
  5. Saldering: hoe hoger de saldering, hoe lager de terugverdientijd
  6. De hoogte van de vergoeding van de leverancier voor teruggeleverde elektriciteit (bij stopzetten salderingregeling). Hoe hoger de vergoeding, hoe lager de terugverdientijd

Terugverdientijd met terugleverkosten zonnepanelen én saldering

Op dit moment rekenen de meeste energieleveranciers kosten voor de elektriciteit die je met je zonnepanelen teruglevert aan het net. Deze kosten worden terugleverkosten genoemd. Hoe hoger de terugleverkosten, hoe langer de terugverdientijd. Heatpipes en zonnecollectoren wekken geen stroom op. Je hebt dus geen terugleverkosten.

Berekening:

We hebben het rekenmodel voor de zonnepanelen overgenomen van energievergelijk.nl in de (huidige) situatie waarin een energieleverancier terugleverkosten in rekening brengt, terwijl de consument nog steeds alle door hem opgewekte stroom tot aan zijn eigen verbruik mag salderen. De zonnepanelen vergelijken we met een zonneboilerset die ongeveer evenveel jaaropbrengst heeft.

Voor deze berekening zijn de volgende aannames gemaakt:

Zonnepanelen

  • Investering 5.000 euro in zonnepanelen + omvormer, inclusief installatie (bron: RVO, november 2023).
  • 10 zonnepanelen met elk een capaciteit van 400 wattpiek, totale jaaropbrengst van 3.500 kWh (bron: Milieu Centraal).
  • 30% van de opgewekte stroom wordt direct verbruikt (bron: Milieu Centraal).
  • Teruglevering en saldering = 2.450 kWh.
  • Een constante stroomprijs wordt verwacht.
  • De opbrengst van de zonnepanelen blijft jaarlijks gelijk (in werkelijkheid wekken ze elk jaar ongeveer 0,7 procent minder op).

Zonneboiler voor tapwater en cv

Overzicht

Hieronder een overzicht van de terugverdientijd bij een stroomprijs van €0,25 en €0,30 per (kWh) en 222 euro per jaar aan terugleverkosten (het gemiddelde over de grootste leveranciers. Bron: energievergelijk.nl).

terugverdientijd zonneboilerset vs zonnepanelen zonder vervangingskosten

Conclusie: In de huidige situatie worden zonnepanelen in 3,1 jaar sneller terugverdiend dan zonneboilersets. Echter, de salderingsregeling zal worden afgebouwd, dus is dit scenario niet (meer) reëel te noemen. Bovendien wordt er geen rekening gehouden met vervangingskosten.

Omvormer vervangen

Het is belangrijk om te onthouden dat de omvormer een levensduur heeft van 8 tot 12 jaar. Wanneer we de kosten voor het vervangen van de omvormer, ongeveer 1.200 euro inclusief installatie, meenemen in de initiële investering, heeft dit invloed op de terugverdientijd.

Een zonneboilerset heeft geen omvormer. Kijken we naar de vervangingskosten van een zonneboilerset dan zal een keer de CV-pomp moeten worden vervangen en moet het waterglycol elke 5 tot 10 jaar worden bijgevuld. In de vergelijking nemen we de kosten voor het vervangen van de CV-pomp en bijvullen waterglycol op, ongeveer 600 euro inclusief installatie.

Bij een stroomprijs van 30 cent per kilowattuur verlengt dit de terugverdientijd van zonnepanelen met ongeveer 1,5 jaar. Bij een stroomprijs van 25 cent per kilowattuur loopt dit op tot een verlenging van 1,7 jaar. Bij een zonneboilerset gaat dit om respectievelijk 0,5 jaar (€0,30 per Kwh) en 0,7 jaar (€0,25 per Kwh)

De totale terugverdientijd inclusief vervangingskosten bedraagt dus in feite tussen de 7,5 en 9,5 jaar voor zonnepanelen en 9,7 en 11,6 jaar bij de huidige terugleverkosten.

terugverdientijd zonneboilerset vs zonnepanelen inclusief vervangingskosten

Conclusie: Is het scenario met vervangingskosten worden zonnepanelen in iets meer dan 2 jaar sneller terug verdiend dan zonneboilersets. Echter, de salderingsregeling zal worden afgebouwd, dus is dit scenario niet (meer) reëel te noemen.

Terugverdientijd zonder salderingsregeling

De nieuwe regering gaat de salderingsregeling per 1 januari 2027 afschaffen. Hierdoor ontvang je geen teruggave meer voor de energiebelasting en btw op de stroom die je teruglevert. Daarnaast is het niet gegarandeerd dat energieleveranciers je compenseren voor het kale tarief van de teruggeleverde stroom.

Het is echter waarschijnlijk dat je van je leverancier nog steeds een gedeeltelijke vergoeding ontvangt voor de kale stroomprijs, of een vaste terugleververgoeding, zoals nu al het geval is bij netto teruglevering.

Er zijn twee (denkbare) scenario’s:

  1. Terugleverkosten blijven, maar de klant ontvangt een volledige compensatie voor de kale stroomprijs voor elke kWh die wordt teruggeleverd
  2. Terugleverkosten worden afgeschaft, klant ontvang teen terugvergoeding voor elke kWh.

Zie hieronder de verwachte impact van deze mogelijke scenario’s op de terugverdientijd van zonnepanelen.

Scenario 1: Geen saldering, terugleverkosten blijven, volledige vergoeding kale stroomprijs

In dit scenario is de saldering afgeschaft, blijven de terugleverkosten, maar de klant ontvangt een volledige compensatie voor de kale stroomprijs voor elke kWh die wordt teruggeleverd. De aannames en vervangingskosten bovenaan dit artikel blijven gelijk.

terugverdientijd zonneboilerset vs zonnepanelen inclusief vervangingskosten met terugleverkosten

Conclusie: Is het scenario met vervangingskosten en terugleverkosten worden zonneboilersets (veel) sneller terug verdiend dan zonnepanelen. Respectievelijk 10,5 jaar (bij €0,25 per Kwh) en 4,6 jaar sneller (bij €0,30 per Kwh)

Scenario 2: Geen saldering – terugleverkosten verdwijnen, gedeeltelijke vergoeding kale stroomprijs

In dit scenario zijn de saldering én terugleverkosten afgeschaft en ontvangt de klant een gedeeltelijke compensatie voor de kale stroomprijs voor elke kWh die wordt teruggeleverd. Energievergelijk.nl verwacht een situatie waarin energieleveranciers ongeveer 40 tot 60 procent van het kale tarief zullen vergoeden en de terugleverkosten verdwijnen. We rekenen in deze vergelijking met de meest gunstige situatie van 60%. De overige aannames en vervangingskosten bovenaan dit artikel blijven gelijk.

terugverdientijd zonneboilerset vs zonnepanelen inclusief vervangingskosten zonder terugleverkosten en met 60 procent vergoeding

Conclusie: Is het meest realistische scenario met vervangingskosten, zonder terugleverkosten en een gedeeltelijke vergoeding van 60% op de kale stroomprijs worden zonneboilersets (veel) sneller terug verdiend dan zonnepanelen. Respectievelijk 3,7 jaar (bij €0,25 per Kwh) en 2,3 jaar sneller (bij €0,30 per Kwh)

Is het nog verstandig om te investeren in zonnepanelen?

De investering in zonnepanelen verdient zich terug binnen de geschatte levensduur van 25 jaar, ook als de salderingsregeling volledig wordt afgeschaft en leveranciers niet verplicht zijn om huishoudens te compenseren voor hun teruggeleverde stroom.

Echter, in een ongunstig scenario kan de terugverdientijd van zonnepanelen zo sterk toenemen dat het financieel aantrekkelijker wordt om je geld op een spaarrekening te zetten of te investeren in een duurzaam alternatief zoals heatpipes.

Heatpipes als alternatief voor zonnepanelen

Heatpipes zijn dus een goed alternatief voor zonnepanelen. Zeker nu de terugverdientijden van zonnepanelen alsmaar oplopen. Wil je graag meer weten over heatpipes? Lees dan ons artikel over de werking van heatpipes

Vraag vrijblijvend een offerte aan: