Boiler aansluiten

Hoe wordt een boiler aangesloten?

Voor een handige doe-het-zelver is een elektrische boiler aansluiten zeer goed te doen. Het is wel erg belangrijk om de handleiding in acht te nemen om schade aan de boiler te voorkomen.

Daarnaast gelden er regels omdat de waterleiding in de woning aangesloten is op het openbare waterleiding netwerk. Belangrijk bij het aansluiten van de boiler is het plaatsen van een veiligheidsventiel: Bij het opwarmen van de boiler zet het water uit en loopt de druk op. Deze overtollige druk moet worden afgevoerd, zo voorkom je schade aan de boiler. Doe je dit niet dan kan de boiler scheuren en ontstaat er lekkage.

Wanneer er gebruik gemaakt wordt van het openbare waterleiding netwerk is het gebruik van een keerklep verplicht. Dit voorkomt dat er water vanuit de boiler terug kan stromen in het openbare waterleiding netwerk.

Inlaatcombinatie

Het veiligheidsventiel en keerklep zijn gecombineerd in een inlaatcombinatie. Daarnaast is de inlaatcombinatie uitgevoerd met een afdichtkraan. In geval van problemen kan de watertoevoer naar de boiler afgesloten worden.

De inlaatcombinatie moet wordt gemonteerd in de koud water leiding. Een pijl op de inlaatcombinatie geeft de stroomrichting van het water aan.

Om de druk te verminderen zal water afgevoerd worden. De inlaatcombinatie wordt daarom aangesloten op de afvoer. Het gebruik van een inlaatcombinatie is aan te bevelen.

Complete boileraansluitset

Om het aansluiten van een boiler makkelijk te maken, bieden wij complete boileraansluitsets aan.

Deze aansluitsets zijn er voor boilers met een 3/8″ aansluiting (o.a. Daalerop, Heatboy) en voor boilers met een 12mm aansluiting (o.a. Plieger, Inventum). Een dergelijke boileraansluitset bevat alle installatiematerialen op de boiler aan te sluiten op de koud waterleiding (15mm koper), de afvoer (40mm) PVC en de kraan (10mm of 3/8″)

Installatie tekening keukenboiler / heet water en kokend water kraan

Installatie van een boiler

  1. Draai de hoofdkraan van het waterleiding netwerk dicht
  2. Monteer het t-stuk (4) in de koudwaterleiding en sluit daar de inlaatcombinatie (3) op aan. Let op de stromingsrichting van de inlaatcombinatie. Plaats de inlaatcombinatie zo hoog mogelijk zodat het af te voeren water naar beneden kan stromen de rioolafvoer (8) in.
  3. Sluit met de flexibele slangen (1c) de boiler aan op de inlaatcombinatie, de boiler op de kraan (1a warm water) en eventueel de kraan op het t-stuk (1b koud water).
  4. Monteer het kunststof t-stuk (8) in de afvoer en plaats de flexibele afvoer slang (5) tussen inlaatcombinatie en t-stuk. Indien nodig moet de slang ingekort worden. Gebruik de kabelbinder / tiewrap (7) om een lus in de afvoerslang aan te brengen. De afvoerslang fungeert dan als sifon. Dit voorkomt nare geuren.
  5. Draai de hoofdkraan van het waterleiding netwerk weer open en vervolgens de kraan welke op de inlaatcombinatie (3) zit open.
  6. Zet de warme kraan open en laat deze doorstromen tot er geen lucht meer uitkomt. De boiler is nu geheel gevuld met water.
  7. Steek vervolgens de stekker van de boiler in het stopcontact en schakel de boiler in indien dat nodig is.

De boiler is nu klaar voor ingebruikname.

Elektrische aansluiting voor boiler

Een elektrische boiler heeft een hoge aansluitwaarde. De meeste verwarmingselementen hebben vaak een vermogen van 2000 Watt of meer. Een aparte groep vanuit de meterkast is daarom nodig voor de boiler.

Bij een keukenboiler, Quooker, warmwaterboiler kan ook gebruik worden gemaakt van een prioriteitschakelaar ook wel een combiswitch,Q-switch verdeeldoos, wasmachine / droger schakelaar genoemd. Met deze slimme verdeeldoos deelt de boiler de aansluiting met bijvoorbeeld een vaatwasser of oven. Wanneer de vaatwasser of oven veel stroom gebruikt wordt de stroom naar de boiler tijdelijk uitgeschakeld. Een extra groep aanleggen is dan niet nodig. Deze verdeeldoos / switch kun je gewoon in het stopcontact steken zonder dat hiervoor andere installatiewerkzaamheden nodig zijn.

B-Saeve PVC hulpstuk voor boilers

Om de afvoerslang van de inlaatcombinatie aan te sluiten op het riool, kan ook gebruik gemaakt worden van het gepatenteerde B-Saeve hulpstuk. Dit hulpstuk fungeert als sifon en tegelijkertijd als beluchter van het riool, waardoor water uit de gootsteen beter wegstroomt. Ook zit er in het B-Saeve hulpstuk een terugslagklep. In geval van een verstopping in het riool kan er geen water uit het hulpstuk stromen. Dit voorkomt een waterballet in het aanrechtkastje.

Installatie tekening keukenboiler / heet water en kokend water kraan in combinatie met B-Saeve veiligheid

Installatie van een boiler met B-Saeve

  1. Draai de hoofdkraan van het waterleiding netwerk dicht
  2. Monteer het t-stuk (4) in de koudwaterleiding en sluit daar de inlaatcombinatie (3) op aan. Let op de stromingsrichting van de inlaatcombinatie. Plaats de inlaatcombinatie zo hoog mogelijk zodat het af te voeren water naar beneden kan stromen de rioolafvoer (7) in.
  3. Sluit met de flexibele slangen (1c) de boiler aan op de inlaatcombinatie, de boiler op de kraan (1a warm water) en eventueel de kraan op het t-stuk (1b koud water).
  4. Monteer het kunststof t-stuk (7) in de afvoer
  5. Monteer de B-Saeve (5) vertikaal tussen de inlaatcombinatie en de 90 graden PVC (6) bocht voor het t-stuk. Door automatische beluchting verlaagt de B-saeve de kans op verstoppingen met 50%. Daarnaast voorkomt het rioollucht.
  6. Draai de hoofdkraan van het waterleiding netwerk weer open en vervolgens de kraan welke op de inlaatcombinatie (3) zit open.
  7. Zet de warme kraan open en laat deze doorstromen tot er geen lucht meer uitkomt. De boiler is nu geheel gevuld met water.
  8. Steek vervolgens de stekker van de boiler in het stopcontact en schakel de boiler in indien dat nodig is.

De boiler is klaar voor gebruik.