Heatpipes werking
Hoe werken heatpipes? Heatpipes leg je net als zonnepanelen op het dak van je huis. De koperen vacuümbuizen zijn omhuld met glas. Elke buis absorbeert zonne-energie door middel van een speciale coating. In dit blog lees je meer over de werking van een heatpipe, hoe heatpipes met een buffervat werken en hoe de verwarming van tapwater werkt middels een heatpipe.
Wat zijn heatpipes?
Een heatpipe is een passief koelsysteem dat wordt gebruikt om warmte efficiënt van een warmtebron naar een koellichaam te transporteren. Het bestaat uit een gesloten buis met een dampend koelmiddel, meestal water of een andere vloeistof met een laag kookpunt, zoals methanol of ethanol. Het koelmiddel verdampt aan het warme uiteinde van de buis, transporteert warmte via convectie, en condenseert vervolgens weer aan het koele uiteinde van de buis, waar de warmte wordt afgegeven aan de omgeving.
Werking heatpipes
De werking van heatpipes berust op de principes van verdamping, warmtetransport en condensatie. Hier is een stapsgewijze uitleg van hoe ze werken:
- De zonnewarmte wordt opgevangen door heatpipes: het zonlicht passeert eerst de buitenste glaslaag, terwijl de binnenste glaslaag, bedekt met een zwarte coating, de warmte optimaal vasthoudt. Hierdoor wordt de koperen buis, gevuld met een alcoholoplossing (de eigenlijke heatpipe), opgewarmd.
- Bij lage temperatuur verdampt de alcohol in heatpipes: Alcohol in heatpipes verdampt bij relatief lage temperaturen, al vanaf 35 °C. Deze alcohol verdampt in de koperen buis en de damp stijgt naar de bovenkant van de heatpipe, waar het zijn warmte afgeeft en weer condenseert. Dit vormt het begin van een continue cyclus.
- De koperen collectorkop bovenaan de heatpipe wordt verder opgewarmt: Bovenop de heatpipe bevindt zich een koperen collectorkop, gevuld met glycol (een soort antivriesmiddel). Onder hoge druk kan dit reservoir een temperatuur van meer dan 200 °C bereiken, waardoor de opwarming verder wordt bevorderd.
- De opgewarmde vloeistof vertrekt naar het voorraadvat: Zodra de glycol voldoende is opgewarmd, vertrekt de opgewarmde vloeistof via geïsoleerde leidingen naar het voorraadvat. Daar geeft de glycol zijn warmte af om het water in het voorraadvat op te warmen, wat vervolgens gebruikt kan worden voor diverse toepassingen.
Hoe werken heatpipes met buffervat?
De werking van heatpipes met buffervat gaat als volgt. De buffertank in heatpipes wordt verwarmd door middel van het spiraal dat onder de buffertank zit. Vervolgens wordt de warmte opgeslagen in de buffertank. De warmte wordt onttrokken uit de buffertank door de cv-ketel, die indien nodig extra verwarming biedt voordat het naar de cv-installatie (vloerverwarming) wordt gepompt.
Hoe werkt het verwarmen van tapwater met heatpipes?
De technologie achter een zonneboilersysteem met heatpipes omvat een vacuümbuiscollector bestaande uit meerdere glazen buizen. Het binnenste buisje van deze collector is voorzien van een donkere laag, die UV-licht absorbeert en warmte genereert. Het antivriesmiddel (glycol) in de heatpipes transporteert deze warmte naar het water in de boiler. Op deze manier wordt niet alleen het tapwater verwarmd, maar kan ook het huis worden verwarmd.
Heatpipes aanschaffen bij Boilerwereld
Wil je graag meer informatie over de werking van heatpipes en welke heatpipe specifiek het beste past bij jouw persoonlijke situatie? Neem dan gerust contact met ons op! Wij voorzien je van persoonlijk advies en denken graag met je mee. Op Boilerwereld.nl vind je een uitgebreid assortiment aan heatpipes van uitstekende kwaliteit.